Как да отглеждаме нашите цветя, за да растат благоприятно

Саксиите са най-подходящия аксесоар за отглеждане на цветя в домашни условия градината. Те предоставят пълноценен растеж на вашите цветя. Те се изработват от различни материали и имат различна горма и полза. В movi.bg можете да разгледате какво предлагат те.

Различните видове материал за саксии и какви ползи имат те

Растежа на растението зависи от какво е направена самата саксия. Има много видове материали, които се използват за тях. Ето и някои от тях:

 • пластмаса – тя е за цветя, които се нуждаят от много вода, леки са, евтини са и не отнемат от влагата, има различни форми и цветове, напукват се и избеляват от слънцето, съдържат химикали, които въздействат на растението.
 • керамика – те са направени от естествен материал, дълготрайни са,  предотвратяват мухала в почвата, почвата диша и спомага за растежа на цветето, отнемат влагата, скъпи са и не става за растения, от които се изисква много вода.
 • метал – те са лесно нагряващи от слънцето, което не е добре за растението, защото така бързо се изсушава почвата, те са подходящи за хора, които предпочитат по-интересен стил, ръждясват, здрави са, 
 • дърво – добра топлоизолация, не са устойчиви на влага, промени от околната среда, добре е дъното на съда да се проветрява.
 • стъкло – те са подходящи за орхидеи, можете да гледате по какъв начин се развиват корените, красиви са и си подхождат с всякакъв вид стил.
 • бетон – преминава въздух и влага, растежа преминава добре и този вид материал се използва за отливане на саксии за озеленяване.
 • дизайнерски – те са за растения с развита коренова система, има различни интересни форми и материали; 

Това са някои от материалите, които се използват за отглеждането на растения. Изберете правилната саксия, за да расте правилно растението.

Как да изберем правилната саксия

Изборът за правилна саксия е доста важен, заради това как ще расте вашето растение. Дали то ще живее кратко или ще стои дълготрайно. 

 • място на поставяне – като за начало трябва да знаете характеристиката на цветето, дали ще има голяма нужда от слънце или ще предпочита да стои на сянка, за да го поставите на правилното място.
 • вид материал и саксия – заложете на керамична или каменна саксия, те са устойчиви и издръжливи, растението ще задържи дълго, както и саксията. Погледнете какъв вид саксия ще допадне на цветето, дали ще е дълбока или плитка, дали малка или голяма.

Тези две точки зависят от вашето растение, за да живее дълго и пълноценно. Грижете се за вашите цветя, все пак обогатяват живота във вашия дом и благоприятната среда.

Как да дадем свежест и уют на дома с изкуствени цветя

Ако искате да освежите дома си и нямате време за поддържане на истински цветя, то добра идея е да си купите такива изкуствени. Тъй като те не се нуждаят от грижите, от които се изискват от едно истинско цвете. Те не зависят от температура, растежа, светлина и тн. Подходящи са за поставяне на всяко едно място в дома без притеснения за здравината му. Доста добър вариант е за хора, които имат алергии,  тъй като те не предизвикват алергични реакции. Те са по-икономични от реалните растения, издържат повече, и не е нужно да се сменят през сезоните. 

Предимствата и недостатъците на изкуствените цветя

Има няколко предимства, които трябва да знаем за изкуствените цветя.

 • дълготрайност – дълго време те си остават свежи и приятни, не увяхват и нямат нужда от поддържане.
 • без алергии  – стават за хора, които имат алергии към растения, тъй като те не предизвикват такива алергични реакции.
 • поддържат се лесно – единствената грижа, която можете да направите е да ги измивате, тъй като се събира прах.
 • декорация – те са удобни за поставяне на всяко едно място в жилището ви.

Това са някои от многото предимства към изкуствените цветя. Ето и някои недостатъци:

 • нямат аромат – някои хора държат на мириса на цветя в дома си, но тези не излъчват приятен мирис.
 • неестествен вид – да, повечето изкуствени цветя нямат реалистичен вид, поради изработката на листчетата или цветовете.
 • без промяна на вида – това означава, че интериорът ще е еднакъв и ще трябва да си закупите нови цветя, за да промените вида на стаята.

Това бяха няколко вида предимства и недостатъци, които е нужно да се знаят ако искате да декорирате с тях.

Поддържане на изкуствените цветя 

За поддръжката на изкуствените цветя се изисква минимални усилия, които ще свършите за нула време. Избягвайте много пряка естествена светлина, тъй като ако стоят дълго на едно и също място на пряка светлина, те могат да загубят цвета си и няма да ви останат за дълго. Почиствайте ги, защото се събира се доста прах и мръсотия, които може да премахнете с помощта на влажна кърпа или мека четка.

Идеи за декориране с изкуствени цветя

Изкуствените цветя ще предадат на вашия дом приятна атмосфера с топлина и уют, която ще ви радва. Ето и няколко примера:

 • декорация за маси – може да добавите вази, в които да има едни или различни видове цветя. Също може да се добавят върху камина или рафтове.
 • декорация в саксии – декорация с изкуствени цветя в саксии е доста приятен вариант, тъй като повечето такива видове изглеждат по-реалистични. Може да се поставят в двор ако са подобни на храст или дърво, а по-малките саксийки са за вътре в дома ви.
 • декорация на стена – те могат да бъдат залепени по стената или да бъдат сложени в рамка.

Декорацията с изкуствените цветя е доста приятно занимание, защото може сами да си изработите нещо, което после да решите къде може да поставите в жилището си.