Какво би ви стимулирало да отоплявате дома си с камина

За домакинствата става все по-сериозно предизвикателство да изберат подходящия отоплителен уред. Тъй като се търси ефикасно решение, с което сметките да паднат до поносими нива е напълно естествено да се ръководим именно от този критерий. Но не винаги избора ни е лесен предвид спецификата на всеки имот както и желанието ни да инвестираме в такъв вариант, който напълно да задоволи усещането за уют и комфорт. днес ще представим разнообразието от предложения за камини в https://www.balkanenergy.bg, тъй като този тип уреди към момента се отличават с една много висока рентабилност и ефективност по отношение на отоплението през зимния сезон. Разбираемо е да се възползвате от тях, тъй като и първоначалната им инвестиция е невероятно достъпна.

Преди да изберете

Предварителната ви подготовка по отношение на избора на камина би било показателно за това да си осигурите ефективност и икономии през зимата. На практика това идва да покаже, че е задължително да се запознаете с видовото разнообразие при камините и това кои от тях имат приспособимост спрямо условията във вашия дом.

Идеята е да си гарантирате:

 • Приятно отопление и осигуряване на температура, която да гарантира отлични условия на живот;
 • Ефективно усвояване на топлинната енергия;
 • Икономичен режим на работа;
 • Намаляване на разходите за отопление до минимум;
 • Рентабилност и приемлива първоначална инвестиция.

Всичко това е абсолютно достижимо именно с правилния подбор на камина, която напълно да задоволи нуждите на домакинството ви. Затова предстои да ви срещнем и с видовете, от които можете да изберете тази, която да покрие 100 % от критериите ви.

Какви видове се предлагат на пазара

камина

Списъка с решения едва ли ще ви изненада. Безспорно са многобройни и наистина много интересни идеите, които ще откриете в каталога на balkanenergy.bg. За да сте напълно сигурни, че ще инвестирате разумно винаги се съобразявайте с техническите особености , които са характерни за уредите.

Има различни принципи, по които се разграничават камините и те се отнасят до:

 • Начин на монтаж. Тук са представени декоративни, свободностоящи, за вграждане, зидани и други. Инвестирате в такава, която би била наистина приоритетна спрямо възможностите на имота и помещението, в което ще използвате уреда;
 • Принцип на работа. Как ще се осъществява отоплението – чрез директно топлоотдаване от уреда, с въздушна инсталация или чрез водна риза;
 • Според типа на използваното гориво. Няма никакво съмнение, че това е най-интересния за домакинствата критерий според който те избират своята нова камина. Представени са варианти за такива с твърдо гориво както и с биомаса. Въпрос на личен избор е кой от моделите би бил приоритетен спрямо рентабилност на отоплителния процес.

Това са основните принципи, по които се разграничават камините и когато търсите най-добра алтернатива е много важно винаги да се водите от това кои са детайлите, които биха отговорили на очакванията ви.

Защо да изберете автоматизиран уред

Забележете, че повечето идеи и предложения от сайта на balkanenergy.bg са насочени към това да си осигурите много лекота и удобство при експлоатация на уреда. И тъй като мисията е да се намери комбинативен, комплексен уред то препоръките са за модел, който е с автоматизиран режим на работа.

Това ще осигури:

 • Минимални усилия при зареждане. Такива са пелетните камини, при които уреда на база заложени параметри за температура използва количество гориво от бункера и не се налага непрекъснато да следите дали е зареден;
 • Самопочистване. Най-досадното при отоплението с камина е именно нейното почистване от пепелта. Съвременните уреди са проектирани така, че сми да се грижат за това горивната камера да е винаги чиста, а пепелта да е събрана в специален контейнер;
 • Икономия. Когато има автоматизиран контрол на практика това означава, че нямате никакви причини да се тревожите за разходната норма, той като уреда е достатъчно умен да пести.

Ето ви кратки насоки за това как да действате при покупка на камина и на какво да обърнете внимание за да може дома ви да е приятно топъл и уютен през студените зимни месеци.