Имат ли причина предприемачите да плащат по-високи цени за 3Д принтиране?

Тенденциите, които днес наблюдаваме в технологиите се предлагат напълно оправдано на по-високи цени. Днес ще дадем отговор на въпроса защо цените за триизмерното принтиране са по-високи  и струва ли си да се прави такава инвестиция. При това, че например принтирането върху лист хартия в черно-бял формат за стандартен лист е около 20 стотинки, то при 3Д принтирането цените далеч не са толкова изгодни. Всъщност едното принтиране с другото няма нищо общо освен това, че се използва специализирана техника съобразно това да се постигнат крайните резултати. Консумативите при обикновеното принтиране са много евтини, а принтерите са масово използвани във всеки дом и офис, което е предпоставка, че те също са доста достъпно средство, което бихме могли да си позволим. Но нещата при 3D принтирането далеч не са толкова широко разпространени и масови. Все още самата технология се счита за такава, която е в процес на усъвършенстване и търсене на по-евтини консумативи за създаване на триизмерните образи. На това всъщност се дължат и високите цени за 3д принтиране на физически обекти.

Всъщност има строго определена схема за изчисляването на цената на този вид моделиране. За да се отпечата един 3Д образ се използват или пластмаса или фотополимер. Тези суровини се делят на различни класове, което от своя страна има отношение и върху цената, на която печатниците намират тези материали, които влагат в машината и създаването на съответния физически обект. И не само това, но и самата технология на принтера има също отношение върху това как се сформира цената за конкретно изделие. 3д принтирането е сложен процес, който включва в себе си инвестиция за качествена техника, суровини, гарантиращи добър  и с минимални отклонения от заданието обект, както и добре обучен специалист, който да работи с техниката. Сами можете да се досетите, че след като са вложени хиляди левове за 3D принтер, работи се с консумативи чиято роля е да създадат съвършения прототип или модел, ефективната квалификационна степен на оператора както и неговото поетапно надграждане на знания по отношение на създаването на триизмерни образи си е сериозна цифра. Така, че не бива да се изненадвате, че като цена 3Д принтирането не  е толкова евтино.

триизмерно принтиране

Много са факторите, от които зависи цената. Ако например се прави серийно производство на някакви пластмасови тапи за маси или столове в мебелното производство или пък друг сектор то това няма да бъде толкова скъпо, защото детайлите, които се създават са с ниска плътност и се изработват от евтина суровина. Така си струва да се използват триизмерни принтери, които ще създадат физически образи максимално бързо за сметка на това да се изработва конкретен калъп и по него да се изливат в големите фабрики продукти от съответната серия. Предимството при 3д принтирането е в това, че могат да се пускат както малки така и по-големи серии като бройка. А офертата, която ще получите като цена не би следвало а е толкова висока, че да увеличи стойността на крайното изделие.

По –скъпи са създадените 3д образи, които са насочени към сложни фигури и обекти, при които се изисква използването на фотополимер. Колкото повече пластове се влагат това на практика означава повече суровина в съответното изделие. Именно в това се крият причините едни 3D обекти да се предлагат на ниска, а други на по-висока цена. И тъй като също така са възможни и допълнителни подобрения, които да бъдат извършени от обучените оператори то това също би било причина за повишаването на стойността на едно такова отпечатване.

Но както се казва целта оправдава средствата. За да сте напълно убедени, че ще получите продукт, който да подпомогне развитието на собствения ви бизнес и ще е причина да намалите производствени разходи то наистина си струва да платите дори и висока цена за триизмерно притнтиране.