Протектор за гърди и наколенки – защо са необходими при бойните дисциплини

Няма човек, който да не е увлечен от някакъв вид спорт или извършване на упражнения у дома. да раздвижиш тялото си е начин да влезеш във форма, да подобриш кондицията и тонуса си. Разбира се, за ефективната тренировка се нуждаете от специална екипировка или пособия, които да разкрият вашия потенциал, независимо дали предпочитате пилатес или пък бокс. И като споменахме „бокс“ то няма как да пропуснем протекторите, които са изключително важни не само за стабилността  и позицията на ръцете и краката, но и за предпазване от травми и наранявания.

Протектори – видове и предназначение

Видовете протектори, които се използват при практикуването на бойните изкуства са доста разнообразни, предназначението им е повече от наложително в този тип дисциплини:

наколенки
  • Боксови ръкавици. Те са задължителни за бокс, кикбокс, муай тай и други силови спортни дисциплини. Тяхната задача е да предпазят кокълчетата и ръцете по най-добрия начин;
  • Протектори за глава. Те приличат на каски и са много ефективни при предотвратяване на травми на главата. При по-силни удари е възможно увреждане на мозъчната стена, така че не подценявайте този вид протектор и неговото използване;
  • За дамите са препоръчителни протектор за гърди, наколенки. Несъмнено това ще доведе до намаляване и омекотяване на ударите, които понасяте. Защитата на гърдите и коленете е важна, тъй като не бихте желали след тренировка да попаднете в болница.
  • Протектори за крака. За силовите дисциплини, при които вземат участие и краката е от първостепенно значение да се осигури ефективна защита на костите. Така, че значимостта и на тези протектори е голяма.

Специални протектори за жени

При мъжете е задължително да се защитят слабините, а при дамите използването на протектор за гърди е повече от необходимо. В основната си роля протектора има за цел да намали силата на удара, който ще понесете. Доказано е, че наличието и използването на протектор за гърди може да намали до три пъти силата на удара, което е предпоставка за ефективна защита.

Почитателки на бокса и неговите интерпретации никак не са малко, което възлага на производителите задача, която в максимална степен да намали травмите по тялото и то в най-уязвимите зони като гърдите и коленете. Освен протекторите гърди е желателно да оборудвате тялото си и с предпазващи останалите действащи части на тялото като лакти, глезени, колене. Както и при надгръдниците използването на наколенки и други видове протектори ще намали нараняванията и ще ви даде пълна свобода да се насладите на новото си занимание.