Аминокиселините са градивните частици на протеините. Както знаем, приемът на достатъчно количество протеин всеки ден, е ключов компонент както при мъжете, така и за жените.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселини за жени

Аминокиселините спомагат за възстановяването на различни тъкани и влакна както и за увеличаването на мускулната ни маса. Освен това те са много засищаща храна и имат голям термичен ефект. 

Тези градивни частици се разделят на три вида:

  • Есенциални – те не се произвеждат от тялото ни и поради тази причина е необходимо да приемаме достатъчно количество от тях чрез храната, която консумираме, както и под формата на хранителна добавка. Те са девет на брой – левцин, изолевцин, хистидин, лизин, метионин, треонин, фенилаланин, триптофан и валин;
  • Заменими – произвеждат се в тялото. Те са единадесет на брой – аланин, аспарагин, аспартат, цистеин, глутамат, глутамин, глицин, пролин, серин, тирозин и аргинин.
  • Условни – те обикновено са заменими. Изключения правят моменти на високи нива на стрес, време на болест и наличие на здравословни състояния като сърдечно-съдови заболявания. Те биват аргинин, цистеин, глутамин, тирозин, глицин, орнитин, пролин и серин. Бременните жени също имат нужда да си набавят достатъчно количество от този вид.

Дамите трябва да доставят на тялото си достатъчно количество от тях, тъй като те притежават изключително важни ползи – подпомагат отслабването, изграждат фигурата, но и действат на здравните и естетически проблеми. 

Защо жените трябва да приемат аминокиселини като добавка?

Жените могат да се възползват от редица ползи на аминокиселините. Те спомагат за разграждането на храната, производството и регулацията на различни хормони и невротрансмитери, като меланин и серотонин, и подсилването на имунната система. Играят главна роля в поддържането на здравата коса, кожа и нокти. Подобряват цялостното състояние на кожата и нивото ѝ на хидратация. 

Могат да помогнат и при процеса на отслабването. Когато се намираме в калориен дефицит, тялото ни е склонно да използва част от протеините, които консумираме за енергия. Приемът на тази добавка под формата на разтворим прах може да осигури по-лесно възстановяване на тъканите. По този начин лесно запазваме вече съществуващата си мускулна маса и дори бихме могли да я увеличим с помощта на тренировки и добър хранителен режим.

Както при всеки друг вид суплемент, когато говорим за аминокиселини за жени, трябва да сме добре запознати с действието им, за да подберем най-добрите.