Изгодни уреди осигуряват безупречен уют през зимата в дома ви

Наред с предложенията за съвременни и високотехнологични уреди няма как да пренебрегнем и огромното многообразие, представено от производители и търговци спрямо печка камина на дърва. Дали живеете в апартамент в стар блок, кооперация ниско жилищно строителство или фамилна къща то вариантите за отопляване разбираемо не са малко. С оглед на това, че се търси евтин и рентабилен вариант на фона на стремглавото повишаване на цените на електрическата енергия и газта то алтернативните източници като твърдо гориво, пелети и други осигуряват възможност за намаляване на разходите.

Колко спестяват домакинствата

Именно търсещите икономично и рентабилно покриване на разходите за отопление са хората, които смятат, че отопление с печка или камина на твърдо гориво е доста добър и евтин вариант. Ако направите една проста аритметична справка ще установите, че действително и тази година очакваните разходи за отопление ще ви костват по-малко в случай, че използвате именно уредите, които консумират дърва, въглища, брекети или пелети.

Ако за отоплението с електрически уреди на имот от около 85-100 кв.м. ще заплатите средно между 500 и 600 лв. месечно то за целия зимен сезон, купувайки десет кубика дърва топлината ще ви излезе около 1000 лева. Затова все повече домакинства предпочитат да занимават ежедневно с обслужване на печки и камини, но да си гарантират домашен комфорт и уют за сметка на скъпото, но пък по-чистичко отопление с електрически уреди.

В обобщение на въпросът можем да направим следния анализ на отопляването с дърва:

 • Спестявате до 80 % от разходите за целия отоплителен сезон;
 • Намалявате драстично сметките за електричество;
 • Разполагате с възможността да се насладите на живия огън, който носи уют и комфорт у дома.

Особености на отоплението на твърдо гориво

камина

До тук изложената информация навярно ви предостави конкретни данни спрямо това какво можете да спестите като сума пари, използвайки печки или камини на дърва. Има някои интересни особености, които бихме желали да споделим с вас с цел да можете да бъдете напълно сигурни за това какъв е смисъла от инвестирането в такива уреди. Сред недостатъците от отопляването с дърва е неудобството да се съхранява голямо количество горивен ресурс, който може да осигури ефективност и качество при осигуряване на максимална топлина в имота. Цепене, поддържане на съответната влажност на дървата както и ежедневното палене и почистване на камината безспорно отнемат време.

Ако нямате достатъчно свободно време за да поддържате такъв уред то със сигурност нещата спрямо отоплението с дърва не са ви приоритет. Особеностите, които до голяма степен могат да улеснят процеса е да се инвестира в уред, който е високоефективен, с водна риза и опция за инсталиране в по-удобно за поддържка помещение. Водещи продукти от този тип са:

 • Камини с опция за ефективна работа и съвместимост с инсталация за парно отопление;
 • Комбиниран уред с горивна камера на твърдо гориво и горелка на пелети;
 • Вградена уред (приложими са в еднофамилни къщи с достатъчно ефективни димоотводни инсталации);
 • Зидана камина (интересна концепция, която позволява да се отоплява първия етаж единствено чрез излъчваната от уреда топлина).

Възможностите за печки и камини, които могат да се погрижат за уюта в жилището ви никак не са малко. Въпрос на персонална възможност за инвестиране правилно и отговорно е да си изберете такъв уред, който напълно да ви удовлетвори.

Защо да изберете камина

Много хора споделят своите конкретни впечатления от използването на уреди на дърва като ги дефинират като:

 • Икономични и рентабилни решения за отопляване на целия имот;
 • Създаващи невероятно романтична и уютна обстановка;
 • Многофункционални в случай, че могат да участват в производството и на топла вода за битови нужди;
 • Компактни размери с лесно адаптиране в домашния интериор;
 • Практични решения, които предотяват много по-голямо количество топлинна енергия спрямо всеки друг електрически уред.

Накратко удовлетворението от употребата на печки и камини на дърва е оправдано за домакинства, които нямат друга алтернатива за пестене на разходи от сметките за отопление.