Защо е важно какъв вид моторно масло ще използваме?

Във всеки автомобил присъства подходяща смазваща течност, която се грижи за двигателя и различни други части, които са важни за вашето комфортно шофиране. Всеки собственик на превозно средство трябва да се грижи за техническата му поддръжка и периодично да избира и подменя подходящото масло за мотор. Вече може да поръчате качествен продукт и през уеб платформите като AutoMarks. Изборът е много голям и със сигурност ще откриете вариант, който отговаря на техническите характеристики на вашия автомобил.

Кога трябва да сменим моторното масло?

Ако редовно карате колата си, идва момент, когато използваната смазочна течност намалява и тогава трябва или да я подмените или да долеете до подходящата граница. Продуктът с времето и експлоатацията губи своите свойства и поради тази причина специалистите и производителите на автомобили са определили момент, в който трябва да го подмените с нов.

В случай че автомобилът ви е нов и техническата му поддръжка е осигурена, е възможно да не се интересувате какъв вид моторно масло се използва, тъй като то се подменя периодично от вашите монтьори. След като гаранционния период изтече вече трябва сами да определите марката и вида, които ще използвате занапред.

По какви начини можем да изберем точния вид?

Съществуват много различни идеи, как да откриете правилното моторно масло. Онлайн бихте могли да поръчате изключително качествени продукти от най-добрите марки. Различните видове са съобразени с изискванията на конкретните автомобилни производители, а богатият избор винаги е в полза на потребителя. Днес специалистите на AutoMarks ви предлагат няколко конкретни насоки:

  • попитайте ваш близък или приятел – съветваме ви да се доверите на компетентен човек, който ще съобрази марката и модела на вашия автомобил, когато ви препоръчва моторно масло. Употребата на неподходяща смазочна течност вероятно ще износи и повреди частите на двигателя, за това бъдете изключително внимателни;
  • следвайте инструкциите на производителя – това е най-правилното решение което може да вземете. Производителят не ви насочва към определена марка моторно масло, но задава технически параметри и спецификации, на които то трябва да отговаря. Съобразете се с препоръчания вискозитет и най-вече с възрастта на автомобила;
  • поискайте съвет от сервиза, който ползвате или от консултант в магазин – ако се затруднявате е по-добре да поискате мнението на специалист, който ежедневно борави със смазочни материали. Ще бъдете насочени в зависимост от различни критерии и така ще си гарантирате безопасно и комфортно шофиране.

Отделете необходимото време да потърсите правилното моторно масло, защото то е от ключово значение за цялостната поддръжка на автомобила. Правилният продукт ще смаже частите на двигателя и те ще се износват много по-бавно, независимо от вашето активно шофиране.