Кои са предимствата и недостатъците от отопляването с камина на дърва

Не са малко домакинствата, които се отопляват с камини на дърва. Усещането за уникален комфорт и уют, които носят със себе си тези уреди и пукащите дърва не само успяват да стоплят тялото, но и душата. Решаващо е да се инвестира в правилен за дома ни уред, тъй като все пак желанието на всяко домакинство е да си гарантира изключително удобство, приятна и стилна атмосфера през зимата. А какво по-хубаво от това да имате камина, която да ви осигури топлината, за която мечтаете. И докато снега навън тихичко трупа край камината ще бъде топло и уютно. Истинска идилия и приятни моменти със семейството можете да постигнете с този традиционен, но доставящ повече от удовлетвореност уред.

Видове

Може би сте изненадани, че когато говорим за уреди на дърва то в търговската мрежа се предлагат и разнообразни варианти. Характерно за видовата колекция е това, че разликите се отнасят основно към дизайна на уредите и начина им на монтаж. Креативността на производителите наистина може да ни изуми и да ни представи асортимент с решения, които са изключително стилни, икономични, а в същото време и достатъчно ефективни.

Ето измежду какви видове камини можете да избирате в случай, че сте решили да инвестирате в такава:

 • Зидана. Напомня ни за онези култови коледни филми, в които Дядо Коледа пристига с огромния си чувал с подаръци, които носи за малки и големи. Този тип са наистина прекрасно решение, но имайте предвид, че вграждането им в зидарията е препоръчително да се направи по време на ремонт. Мястото на такова съоръжение е в най-голямата стая, която се използва от всички у дома;
 • Суха. Това са изработени от висококачествена, здрава стомана уреди, които наподобяват печки, но горивната камера е защитена със стъкло. Те са много икономични и могат да отопляват големи помещения от 20 до 60-70 квадрата. Удобни са поради автоматичния режим за управление на желаната температура;
 • С водна риза. Може би тава са едни от най-многофункционалните решения, с които можете да отоплявате целия дом. хубавото при този тип уреди е това, че са в състояние да решат проблемите с топлината изцяло, тъй като лесно се свързват с инсталация за парно.

Въпрос на това кой от вариантите би бил наистина решаващ за спецификата на дома би отредил възможността да инвестирате в един или друг вид камина.

Предимства

камина

Топло, приятно и уютно е у дома, когато се използват камини на дърва. Това, с което уредите успяват да спечелят почитатели са:

 • Елегантния дизайн;
 • Адаптивност в различни видове имоти;
 • Бързо достигане на желаната температура;
 • Функционалност;
 • Икономично разходване на горивото;
 • Ниска първоначална инвестиция.

Ето, че смисъла от решението д отоплявате дома с такъв тип камина се оказва наистина разумен, така че имате ли такава възможност не я подценявайте, а се възползвайте от нея.

Недостатъци

Дори и най-високоефективния както и модерен уред си има своите недостатъци. Това важи с пълна сила и за вариантите, използващи дърва. Независимо от това, че се приемат като най-романтичните, създаващи семейна идилия и хармония отоплителни решения това, което е важно да подчертаем е, че се касае да няколко неща, които е добре да предвидите преди да инвестирате:

 • Необходимо е да си осигурите достатъчно място за съхранение на дървата;
 • Този тип камина изисква ежедневна поддръжка;
 • Помещението, в което е инсталирана камината се налага да бъде по-често почиствано заради праха, който се генерира от пепелта;
 • При недобра димоотводна система е възможно дима да се „връща“ и така помещението да се задимява.

Обслужването на уредите на дърва е един от най-съществените ангажименти за стопаните. Наистина са ефективни и създават безпрецедентно приятна атмосфера, но задълженията ви около нейното поддържане наистина изискват внимание и усилия.