Какви са ползите от подовото отопление

Трудно е да се намери оптимален вариант за отопление на дома. Все повече се оказват клиентите, чиито условия и изисквания не успяват да намерят максимално удовлетворение. Става въпрос за факти, които се отнасят до икономии, ефективност и дискретност, които очевидно не могат да бъдат гарантирани с печки на дърва, камини на пелети или сплит климатични инсталации. Но не така стоят нещата с подово отопление – https://www.balkanenergy.bg, тъй като съвременните предложени са насочени основно към това все повече домакинства да си осигурят дискретно и евтино отопление.

Особености на отоплението тип подово

Имаше преди три десетилетия бум на инсталирането на електрическо подово отопление. Това, което обаче допускаха като грешки домакинствата бе липсата на подходяща топлоизолация, което на практика доведе до доста сериозни сметки за ток. Разходите по инсталиране и обслужване на такива инсталации се оказа неудачно и неефективно, което всъщност бе и причина към подовото отопление доста време да не се гледаше с добро око.

Към настоящия момент обаче се оказва, че отново има повишаване на интереса към варианта за отопляване чрез подова инсталация, тъй като самите технологии са в пъти по – подобрени, а освен това има и много съществен момент, който е съобразен изцяло с осигуряване на уют и комфорт в целия имот.

подово отопление

Представителите на съвременните системи за топлина и комфорта от типа подови се класифицират на два основни вида:

  • Водно

Иновативен метод за усвояван на топлинната енергия от газови котли, котли на пелети, камини с водна риза на дърва, термопомпи, соларни инсталации и много други. Системата е изключително икономична и се радва на широка популярност поради това, че е с опция за изграждане в целия имот. Така с един топлинен източник се осигурява уют и благоприятна температура в различните помещения;

  • Сухо/електрическо

Характерно за този подобрен вариант е автономността. Дори да се използва един контакт за захранване то всяко едно от помещенията може да бъде контролирано така, че да се поддържа приятна температура на ниски експлоатационни разходи.

Особеностите на двата типа подови инсталации се дължат конкретно на източниците, които осигуряват енергийния ресурс.

За какви имоти са удачни тези системи

Ефективността и намаляването на разходите е доста приемливо и осъзнато клиентите се интересуват от такива отоплителни системи. Тук обаче е необходимо да споделим, че има редица фактори, които могат да се окажат неефективни за вашия дом. Затова е препоръчително да се инвестира в първоначална професионална консултация, която на база даденостите и особеностите на имота да бъде издадена оценка за ефективност и приложимост на конкретния вариант подово отопление.

Специфичното при водните системи е това, че:

  • Не са приложими в тесни пространства;
  • Не са подходящи за отопляване на коридори;
  • Изискват експертен монтаж поради трудоемкостта на процеса;
  • Налага се по време на ремонтните работи преди полагане на декоративните настилки да се изгради съответната инсталация.

Малко по-облекчен е режима при електрическите, тъй като:

  • Могат да се захранват от различни контакти;
  • Гъвкавостта на нагревателите позволява да се ползват и  по-малки помещения;
  • Изискват предварително монтиране с оглед на това, че ремонта завършва с полагане на декоративната настилка – паркет, плочки, гранитогрес или други.

Не са за подценяване тези особености, тъй кат на база спецификата на имота всеки би могъл да прецени до колко е приложим такъв тип отопление.

В заключение

Никак не са малко предимствата, които се отнасят до подовото отопление. Ако искате да се насладите на дискретен зимен комфорт то имате пълната свобода да се възползвате от този тип отопляване на жилището си. Но както стана ясно е необходимо да бъдат планирани в детайли такива инсталации, тъй като реално тяхното монтиране изисква време и усилия както и професионални насоки.

Приемливи са като тенденция, тъй като и в двата си вида става въпрос за икономични и рентабилни тенденции, които могат при всякакви външни условия да осигурят уют и топлина.