Разлики между мебелите днес и техните предшественици от края на миналия век

След падането на тоталитарния режим у нас се предприе една сериозна строителна офанзива. Това доведе до инвестиции и отваряне на доста фирми, производители на мебели. С увеличаването броя на жилищата неминуемо това се оказа следващия доходоносен бранш, който вече четиридесет години успешно се развива. Хронологията на събитията ни кара да си направим анализ на тенденциите и промените, през които преминава сектора. Определено с навлизането на европейските тенденции и нашите мебелни производители стават доста по-смели в представените модели и наистина впечатляват със своите идеи.

обзавеждане модерно

А мебелите са основен детайл в нашия дом. Избираме такива за спалнята, дневната, стаята на детето. Безспорен фактор при избора на нови мебели е квадратурата на нашия дом и от тук вече започваме да фиксираме основните си изисквания, на които следва да отговаря обзавеждането. Но замисляте ли се по какво съвременния дом на 21 век се различава от този, в който ни отгледаха нашите родители? Безспорно домашния уют и създаването н спокойна атмосфера са съществени приоритети. По отношение на това обаче как изглеждаха мебелите преди 40 г и какви са днес имаме какво да споделим. Определено първата разлика, която няма как да ни убегне са размерите. Едва ли има човек в зряла възраст, който не помни онези невероятно огромни холни секции? Те бяха култова мебел в едно домакинство и интересното при тях беше, че изпълняваха всякакви функции. В тях не само се прибираха множество текстил, завивки и всякакви подобни изделия, но също така имаха и отделение, в което българина грижливо прибираше алкохола, с който черпи своите гости. Няма никакво съмнение къде бяха подредени чашите за кафе и онези за аперитив – също по рафтовете на любимата огромна секция в хола. Всъщност като се замисля тази мебел наистина бе една от основните, защото имаше възможност да побере цялата покъщнина на едно семейство. Съвременният ѝ вариант обаче се отличава доста със своите габарити. Днес секцията е в типичен елегантен стил, изчистена и семпла. Тук липсват огромни витрини, шкафове, наподобяващи гардероби и други едрогабаритни модули. Тенденциите, които днес ни представят мебелните експерти са насочени главно към модното декориране на интериора в тази зона на дома, а не типичното обсебване на пространството.

Да надникнем в спалнята. Мястото за уединение, романтика и сън. Типичната родителска спалня няма как да не съдържа основните детайли – легло, гардероб, скрин, нощни шкафчета. А сега разликите между мебелите преди 90-те години на миналия век и настоящето. В онзи предишен свят определено няма да говорим за разнообразие. Факт е, че по онова време всички мебели се произвеждаха п“о калъп“. А това определено не бе романтично. Всички легла бяха  кафяво, а също така и гардеробите. Скучни нощни шкафчета, а скрина даже в много семейства беше екстра. Е днес нещата са се променили коренно. Производителите и дизайнерите на мебели разполагат с изключителен потенциал да направят спалнята ни не просто удивителна, а наистина невероятно обзаведена. Като се започне от елегантните и дори нестандартни форми до предизвикателни и нежни цветови комбинации. А съвременната спалня е светла, цветна, огледалата са навсякъде, защото те създават впечатление за повече обем и пространство. По отношение на самите мебели имайте предвид, че тук не говорим единствено за употреба и създаване на приятна среда. Характерен елемент от създаването на новите мебели е това, че днес са с високо ниво на функционалност. Всъщност сега имате по-малко мебели в спалнята, но всъщност се радвате на безупречна организация на вещите си. На какво се дължи това? Истината е в механизмите, които производителите на модерни мебели влагат .замислете се колко много неща се побират под матрака на леглото ви? Това е една супер опция, с която всъщност се сдобивате с още един гардероб. А гардеробите? Какво се е променило при тях или само чисто визуално са станали по-свежарски и допълващи интериорното съвършенство в стаята за почивка? Помните ли надстройките за гардероби, които сигурно и вашите родители са имали у дома си? Ето, че днес обаче много рядко ще намерите в търговската мрежа гардероб с надстройка. Решението, което се предлага от мебелистите е изработването на гардероби, които наистина са невероятно красиви отвън, а безупречно организирани отвътре. Задължително ще намерите при отварянето на съвременния гардероб множество рафтове. Задължителен детайл са и лостовете за закачалки. Независимо от това, че кат параметри гардероба на 21 век изглежда по-малък той реално може да побере много повече вещи отколкото неговия прародител.

интериор

А меката мебел? Какво ще кажете за нея? Можете ли сами да откриете разликите? Напълно сте прави, че холните секции са вече отживелица и на тяхно място едно младо семейство предпочита практичен разтегателен диван или ъглово канапе, с което да внесе модернистично излъчване в дневната. Материалите за тапициране на меката мебел са много по-иновативни, не толкова лесни за замърсяване и лесни за почистване. Все повече варианти за мека мебел се изработва от еко или естествени кожи, които наистина са супер ефективни за създаване на космическа, елегантна обстановка. Релакс механизмите, които ви помагат да се отпуснете след изморителния работен ден също са приоритет, който съвременния човек не пропуска. Масажиращи гърба зони, повдигане на краката и отпускане на облегалката несъмнено създават усещането, че си имате собствен релакс център, който ползвате, когато се нуждаете от отпускане и почивка.Мебелите наистина са част от живота ни. Те пресъздават собствените ни идеи и характер. Грижат се за нашия комфорт и удобство. Покупката на нови мебели всъщност също се различава от действията на нашите предци. Ако преди години мебелите се предаваха от поколение на поколение то днес ги сменяме много по-често. Това се дължи не на факта, че модерните мебели не са достатъчно здрави и устойчиви, а на това, че като хора, които не робуват на вещите си искаме да опитваме нови неща и да получаваме много повече удобства и да си осигуряваме комфорт. Разнообразие, стил, функционалност – от какво се нуждаете за декориране и обзавеждане на вашия дом? Всеки от нас си има собствени потребности и наистина тяхното задоволяване до голяма степен зависи от това какви мебели, декорации и интериор ще създадем около себе си.