Термопомпи – видове и ефективност

Наричат добре и икономично отопляваните жилища енергийно ефективни. Това е така, защото домакинствата имат пълен контрол над плащаните разходи. Като се има предвид, че електрическите компании редовно ни сурвакат още от средата на годината с нови и доста по-високи тарифи е абсолютно естествена реакция от наша страна да потърсим друго средство, с което да можем да оптимизираме разходите за отопление. Точно за това днес ще ви представим една от вече доста популярните иновации в Европа, а именно термопомпите. Супер ефективни, супер икономични и невероятно екологични са тези уреди, които определено заслужават нашето внимание. Днес ще ви запознаем с търговец, който залага на тези иновативни уреди в своя каталог и може да ви осигури неповторимо отоплително преживяване т.е. да ви е топличко и комфортно, а цената, която ще плащате за работата на уреда е повече от смешна. Посетете термопоми – https://www.balkanenergy.bg/ и ще се уверите, че наистина съществуват такива невероятни решения.

Термопомпите – защо са толкова добри

Уреди, които използват безплатната енергия от природата за да работят – така накратко можем да опишем термопомпите и тяхната функция. Източниците, които се ползват за работа са водата, въздуха и земята, а като стартиращи тяхната работа ресурси са газта или електричеството. Само ще отбележим, че наистина не е без значение това, че за да стартират режим на отопление уредите използват минимални количества от тях, което на практика ги прави толкова икономични.

Термопомпите са толкова добри заради факта, че черпят енергия от природата, а това са неизчерпаеми източници, които са безплатни, споделят от balkanenergy. Образно казано безплатната енергия от топлината ат вода, въздух и почва осигуряват 70 % от топлината, а останалите източници (газ или електричество) 30 %. Напълно естествено е в такъв случай сметките, които обичайно сте плащали за ток да паднат с такъв огромен процент, което на практика удовлетворява потребителите като месечни разходи за отопление.

Да обобщим! Термопомпите са супер ефективни и икономични, защото използват като основен източник:

  • Термални води (от почвата, близки водоеми);
  • Топлината от земните недра;
  • Въздуха.

Съобразно това какъв е основния източник термопомпите се делят на различни видове, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Видово разнообразие при термопомпите

Три основни вида термопомпи са познати на пазара:

  • Хидротермални

Извличат топлината от подземните води, които обикновено като температура не падат под 7°С. Безспорно са максимално ефективни тези видове термопомпи, на за да се постигне такъв висок ефект е определящо да се вземат под внимание задълбочените геотермални проучвания;

инверторна термопомпа
  • Геотермални термопомпи

Земните недра са генератор на топлина, а извличането и използването ѝ от термопомпите се оказва изключително добро решение за осигуряването на евтино отопление. Както при хидротермалните обаче и тук има известни казуси  инсталирането, проучването и въвеждането но помпата в експлоатация, но въпреки това уредите се считат за едни от най-икономичните както за домакинствата така и за бизнеса;

  • Аеротермални термопомпи

Предимствата на тези термопомпи спрямо останалите е в това, че те не са кой знае колко претенциозни. Топлината се извлича от въздуха без значение каква е външната температура. Разбира се, са възможни известни колебания, тъй като може да има процентно намаление на енергийната ефективност. Един от недостатъците на тези помпи са по-високото ниво на шум.

Въпрос на индивидуално решение е какъв вид ще бъде вашата термопомпа. Това всъщност зависи до голяма степен от спецификата на отопляемата площ както и това дали живеете в апартамент или къща. Със сигурност генерирането на по-малко разходи е от съществено значение, тъй като не е без значение как и къде ще се инсталира уреда, както и какъв източник за основна енергия ще се използва. Balkanenergy разполагат с ефективни средства за вашите нужди. Консултирайте се безплатно и изберете своето максимално икономично средство за отопление на дома.