В кои случаи е решаващо да имаме автомобилна застраховка КАСКО

Няма шофьор, който да не е наясно с това, че притежаването на задължителна както  и доброволна автомобилна застраховка са в негова полза. При Гражданската отговорност условията са ясни. Там няма как да лавирате, да пренебрегвате и да не си направите такава, заради нейния задължителен характер и изискуемост от законодателя. При доброволните застраховки обаче, като Автокаско например обаче водачите имат право на избор не само дали да сключат такава полица, а и по отношение на рисковете, които тя покрива. Има различни групи шофьори, при които е приоритетно да се направи автокаско застраховка, тъй като риска от настъпване на инцидент при тях е в пъти по-висок.

Автокаско

Към групите водачи, при които е приоритетно да се сключи такава доброволна застраховка се отнасят:

  • Млади шофьори. Водачите, които са получили буквално преди дни свидетелството си за правоспособност като шофьори действително са сред най-рисковите групи. Часовете по кормуване винаги се оказват недостатъчно и не всичко се научава в процеса на обучение. и дори да ви казват, че ще се научите с практиката то това не е успокояващо особено ако паркирате в бордюра или дърво, в близост до паркинга. Всяка една щета, която е понесло превозното средство при липса на застраховка автокаско си остава за ваша сметка, но пък при наличието на такава това е превенция и успокоение, че ремонта ще бъде извършен за сметка на полицата, която сте сключили със застрахователя си.
  • Обществен транспорт. Превозните средства, осигуряващи транспорт на товари и хора също подлежат на автокаско застраховане. Натоварването на превозните средства е в много голяма степен, което предполага и повишен ръст от инциденти. Приоритет на фирми, собственици на такива леки или тежкотоварни автомобили е задължително да си направят такива автокаско застраховки, които гарантират извършване на цялостен или частичен ремонт при необходимост. Всъщност почти всички служебни автомобили се ползват с този вид застраховки, защото не само, че се шофират от водачи с различен стаж зад волана, но и техните умения също не могат да бъдат поставени на едно ниво.
  • Покупка на нов автомобил. Когато си купим нова кола то трудно бихме я опазили от недобросъвестните съседи, които се учат да паркират около нас. Нарушена боя, счупен стоп, както и други външни дефекти са поправими ако имате застраховка АвтоКАСКО.

Безспорно този вид застраховки са приоритетни, защото масово използване на автомобили поражда висок риск от попадане в пътен инцидент. Ето защо независимо дали сте млад шофьор, наскоро сте си купили чисто нова кола или пък разполагате с фирмен автопарк то автокаско е сред застраховките, чиито ползи не бива да пренебрегвате.