Зъбната имплантология – кога да прибегнем до нея и какви са нейните предимства

Преди да се стигне до поставяне на зъбен имплант, трябва да се помисли за това дали той е наистина необходим. Редно е да се проведе консултация със специалиста, който ще избере правилния вариант за възстановяване на красивата усмивка според персоналните нужди на пациента. По време на срещата се обсъжда и сумата, която следва да се заплати, като клиники предлагат естетически зъболекарски услуги и на изплащане.

Зъбните импланти – кога са необходими

За да имаме впечатляваща усмивка, трябва да се грижим добре за зъбите си. Понякога обаче старанията ни не ни се отблагодаряват с успех и отново стигаме до зъболекарския кабинет. Лечение на кариес, премахване на зъбен камък или екстракция на неперспективен зъб – това са само малка част от причините да се доверим на дентален специалист.

Все повече хора прибягват до зъбни импланти. Те са необходими, когато поради някаква причина ни липсва зъб или зъби, чието отсъствие ни загрозяват и влошават самочувствието ни. Подобни решения се считат за иновативен и надежден подход в сферата на зъболекарските услуги, тъй като осигуряват висока дъвкателна ефективност и висока естетика.

Кои са техните предимства

Много са предимствата на зъбните импланти. Тяхното поставяне е необходимо, за да си осигурим добро дентално здраве и да усещаме пълен комфорт по време на хранене. Ето какви са техните плюсове:

  • отлична дъвкателна ефективност – много е важно тя да бъде постигната, без значение дали става дума за поставяне на зъбен имплант или мост. Ако усещаме дори и минимален комфорт, това означава, че нещо не е както трябва, като проблемът може да е свързан с предварителното планиране или по време на имплантирането;
  • висока естетика – няма никакъв спор, че зъбните импланти са красиви. С тях можем да се сдобием с холивудска усмивка, която да привлича вниманието и да ни носи високо самочувствие;
  • лесно поставяне – поставянето на зъбните импланти започва с правилно планиране на процеса. От това зависи продължителността на възстановяването за пациента и устойчивостта на присадените зъби. Самото поставяне се случва под локална упойка, за да е манипулацията максимално приятна за пациента;
  • достъпни цени – макар и изкуствените зъби на винт да са популярни с високата си стойност, те си заслужават напълно. Високата естетика и комфортът, които се постигат с тях, са сред причините да инвестираме в тях, като можем да се възползваме от услугата и като платим разсрочено.

Днес всеки може да има усмивката, за която винаги си е метал – бяла и сияйна! Ако природата не ни е дарила с красиви зъби, можем да се сдобием с такива и впоследствие, разчитайки на съвременната имплантология.

Какво включва поставянето им

Колкото повече информация имаме за слагането на зъбните импланти, толкова по-комфортно ще се чувстваме, докато трае процедурата по тяхното поставяне. Първата стъпка е са се направи изследване на костта, за да се установи нейната плътност и какво е нейното количество.

След това се преминава към извършването на компютърна томография на всички челюстни кости, въз основа на която се решава и къде да се поставят изкуствените зъби. Лечението трябва да започне тогава, когато всички изследвания са извършени и то по правилен начин.

Поставянето на зъбния имплант не трае много време – около 40 минути. Ако са повече на брой, процесът може да продължи и до 2 часа, през които се провежда микрохирургичната операция. Нейните основни етапи са разрязване на венеца, пробиване на костта, поставяне на импланта и зашиване на венеца над него.

Как да избере дентална клиника

От изключително голямо значение е да попаднем в „добри ръце“, когато говорим за имплантология. Специалистът трябва да има богат опит зад гърба си, да разполага с модерна техника в кабинета си и да изпипва нещата докрай. Само така можем да се надяваме на добри резултати във всяко едно отношение. При избора на дентална клиника е желателно да проучим мнението на потребителите, които споделят своя опит и впечатления.