Трябва ли да се страхуваме да настаним възрастен роднина на дом за стари хора?

Все повече и повече български семейства – пътували по света, професионално активни и много заети, са изправени пред дилемата как да осигурят подходяща грижа за възрастни, болни родители, които живеят сами и се нуждаят от подкрепа в ежедневието или дори денонощна грижа. За съжаление, въпреки най-искреното желание, често не успяваме да се справим с тази задача. В такъв случай си струва да се доверим на специалистите и да поверим грижата за скъпия ни човек на персонала на дом за стари хора.

Как да направите правилния избор?

„Това ли е правилното място за майка ми?“,  „Ще се чувства ли съпругът удобно на новото си място?“ – това са често срещани въпроси, съпътстващи хората, поверили грижите за своите възрастни близки на друг.

Когато избирате дом за стари хора, трябва да анализирате всички аспекти, които могат да повлияят на комфорта и безопасността. 

Ето какво разказва дама, която вече е избрала дом за стари хора за своя баща:

„Живея на 200 км от баща ми, който остана сам, в блок на четвърти етаж без асансьор. След като си счупи крака и го оперираха, се преместих при него за три седмици. Но докато управлявам компания, не мога да правя толкова дълги почивки от работа. Така че доведох баща си при мен. Тогава започнахме да търсим място, където баща ми може да се подложи на рехабилитация и да се възстанови. Избрахме подходящ дом за стари хора, като обстановката там веднага ни завладя с топлината на семейния дом и изключителната сърдечност на екипа. Разбира се, много се страхувахме – все пак това, което показват снимките, не винаги е вярно, освен това непрекъснато слушаме различни ужасяващи истории за такива места. В крайна сметка това, което ни убеди беше, че баща ми ще е близо до мен. Спрях да се тревожа толкова много за него. Чуваме се редовно, но напоследък той е толкова ангажиран с новия си живот, че обажданията му значително се разредиха. Това, разбира се, ме радва!“

 

За какво да питате, когато търсите дом за стари хора?

Всеки професионален дом за стари хора има уебсайт, който трябва да съдържа информация като обхвата на предоставяните услуги, описание на инфраструктурата, снимки, мнения – които определено си струва да бъдат прочетени – и разбира се, данни за контакт. Ако решите, че местоположението ви подхожда, струва си да се обадите и да зададете няколко основни въпроса:

Откога функционира старческият дом?

Има ли свободни места?

Как изглежда процесът на прием – какви документи трябва да представите?

Предлага ли грижа за всеки възрастен, независимо от здравословното му състояние? Ако любим човек страда например от болестта на Алцхаймер, трябва да попитате дали е възможно да приемат човек с такова заболяване.

Кои специалисти са на щат? Става въпрос за лекари, медицински сестри, болногледачи, ерготерапевти, физиотерапевти, психолог и така нататък.

Какъв е типичният ден на живота в този дом за стари хора? По време на телефонния разговор можете също да поискате имейл с по-подробна информация, която можете да прегледате със семейството си или информация за предпазните мерки в старческия дом във връзка с епидемична ковид ситуация.