Какво представлява плазменото рязане на метал

Разнообразни са начините за рязане на метал. При едни се набляга на автоматизиран принцип, а пир други се борави ръчно. За да има прецизност, коректно направени разрези без ръбове и назъбени елементи това, което се прилага като технология реално зависи от типа на материала, неговата дебелина, както и с каква бързина може да бъде третиран метала. Факт е, че едни методи за рязане на метални плочи и елементи е скъп, а при други технологията е доста по-евтина. Днес ще представим на вниманието ви един от предпочитаните в металургията вариант за рязане на метал, който всъщност е широкоспектърен и предоставя бързина, коректност и прецизност. PAC апаратите са все по-популярни, тъй като те са незаменим помощник при плазмено рязане на метали. С по-подробна информация относно този метод на обработка предстои да ви запознаем в днешната публикация.

Какво представлява технологията

Самия метод за плазмено рязане е разработен през 50 9те години на миналия век. Основната цел на внедряването на такъв тип технология е в това, че се търси високопроизводително рязане на мед, стомана, алуминий за максимално кратко време. рязането на така наречените меки метал не винаги дава прецизни резултати и качествен разрез, поради което специалистите започват да търсят много по-добра формула и технология за справяне с този така наболял проблем.

Именно с прилаганата плазмена технология за рязане на метали, която от създаването си до днес търпи изключително много подобрения и усъвършенствания се постигат оптимални резултати. И така днес плазменото рязане заема челна позиция в едни от най-продуктивните, оптимално безопасни и коректни видове обработки на метали, които се прилагат в съвременната металообработваща индустрия.

Методиката плазмено рязане се базира на прилагането на различни видове газове, които се „изстрелват“ посредством струя, която успешно изрязва неръждаема стомана или листова ламарина. Много предпочитан е този метод, тъй като се отличава с:

Апарат Tecnomec за плазмено рязане инверторен
  • Коректно и прецизно обработване на метала;
  • Бързина;
  • Перфектно качество на разреза;
  • Безопасност за оператора;
  • Обработка на различни като дебелина и размери метални повърхности;
  • Подходяща е технологията за големи обеми, което нарежда апаратите за плазмено рязане на първо място сред предпочитаните в индустрията с обработка на метали.

Методи за плазмено рязане

Машините, с които се извършва плазменото рязане са доста разнообразни. В зависимост от вида на материала както и технологията, която се прилага могат да бъдат използвани различни методи за плазмено рязане, които ще ви представим в следващите редове.

Плазменото рязане се извършва с помощта на:

  • Режещ газ

Най-често се използва азот, а като защитен газ се добавя кислород, аргон и водород. Практиката показва, че сред предпочитаните газови плазмени операции са тези с кислородно впръскване, тъй като тук скоростта е с 25% по-висока от всеки друг метод;

  • Рязане с воден щит

Технологията с газовото плазмено рязане е идентична като тук вместо защитен газ се използва вода. Изключително адекватно и прецизно е това рязане, а освен това живота на дюзата е многократно по-дълъг от този на стандартното рязане с ползване на основен и защитен газ.

Съвременните машини за плазмено рязане на метални повърхности и елементи са все по-модерни, иновативни и компактни. Те са програмирани да работят за различни метали и това ги прави широкоспектърни решения, които се прилагат в много сектори, при които се обработва всякакъв тип елементи от метал. Логично е машините да са електрически като тук могат да бъдат приложени както еднофазно така и трифазно захранване.

В каталога на онлайн магазин Ташев Галвинг ще намерите многообразие то висококачествени уреди за плазмено рязане. Цените са изгодни, а в каталога ви очакват най-популярните и доказани производители, които предоставят уреди с висока производителност, точност, гъвкавост и ефективност.