Основна информация за лекарствата за разреждане на кръвта

Човек може да страда от различни заболявания. Има терапии, които се назначават само и единствено от лекар и налагат използване на медикаменти, които целят предотвратяване на появата на тромбоза. Това е състояние, при което кръвта образува съсиреци, които могат да застрашат живота и здравето като намалят циркулацията и по този начин се спре кръвотопотока към сърцето. Със сигурност това, което следва да се предприеме в определени ситуации е да се приложат препарати от категорията https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-kravonosna-sistema/protivosysirvashti-lekarstva. Ползата и ролята от тях е ключова що се отнася до това да се приложи превенция срещу сърдечно съдови заболявания, които могат да имат пагубно въздействие върху човешкото здраве.

Защо приема на разреждащи препарати трябва да бъде контролиран от лекар?

Използването на такива продукти за разреждане на кръвта задължително следва да се прилага само при назначаване от специалист. Неконтролирания прием би могъл да отключи особено сериозни заболявания. Затова не бива да се влияете от написаното в някоя интернет страница и само защото е препоръчано от автора на статията да се изкушите да поръчате конкретния продукт и да го приложите като средство за добро здраве.

На първо място трябва да се установи дали изобщо имате нужда от такова лечение. А това може да потвърди само лекар, който е запознат със състоянието ви. всъщност е малко неправилно да се говори за разреждане на кръвта, което всъщност за повечето хора означава, че тя се разрежда с даден препарат и не е толкова гъста. Реално става въпрос за процес, който подобрява естествената циркулация и свежда до минимум риска от образуване на съсиреци.

Факт е, че хората, които са претрепели сериозни сърдечни инциденти като инфаркти и инсулти са имали нормална кръвна плътност. Заболяването на кръвта, която е предизвикала тези състояния са провокирани от:

 • Прекалено висок холестерол;
 • Високо кръвно налягане;
 • Трамбов лебит;
 • Разширени вени и други.

Реално състоянието на кръвоносните съдове се оказва рисково и поради това се появяват съсиреци, образуващи тромби и запушване, които провокират такива сериозни животозастрашаващи инциденти.

Кога НЕ трябва да се взимат разреждащи кръвта препарати?

лекарства

Дори назначени от лекар тези лекарства могат да бъдат опаси за здравето на пациентите. Критичните точки са тези, които се отнасят до:

 • Вирусни инфекции;
 • Бактериални инфекции;
 • Заболявания на черния дроб;
 • При проблеми с бъбреците.

Важно е да се споделят с лекуващия лекар всички потенциални рискове, които са в състояние вместо да помогнат на вашето състояние да го влошат и дори да се окажат рискови.

Роля на препаратите за разреждане на кръвта

Има редица заболявания, при които живота на пациентите е пряко свързан с приема на антикоагуланти. Това са група медикаменти, които предотвратяват риска от образуване на съсиреци в кръвоносната система. Освен това при вече образувани съсиреци те не позволяват техния растеж, а се засилва процеса на фибронолиза, което означава, че наличния съсирек се разтваря.

Сред основните препарати от категорията, които най-често се препоръчват от лекарите са хепарин и варфрин. Задължително е прилагането и дозирането само при лекарско назначение, тъй като безконтролния прием би могъл да въздейства сериозно на здравето ви. Лекарствата от категорията са предназначени при:

 • Нарушения в активността на тромбоцитите, които могат да образуват големи тробми, запушващи главни кръвоносни съдове и предизвикващи инфаркти и инсулти;
 • При наличие на съсиреци в кръвта;
 • При лезии на артериите;
 • При високи стойности на холестерол и други.

Има рискове при неправилно спазване на назначената терапия от лекар, което е показателно, че задължително трябва да уведомите специалисти за придружаващи заболявания както и други настъпили в последствие състояние след приема на даден вид антикоагулант. Изписването на подходящото лекарство се назначава от специалист, който е запознат с кръвната ви картина и здравословните ви проблеми.