За ролята на витамините при подобряване функцията на имунната система

Много хора се питат какво да пият за да подсилят имунитета си особено в месеците, когато вирусите са най-активни и покосяват тялото ни. През по-голямата част от времето през годината можем да кажем, че един здрав организъм не се нуждае от специални формули за да може успешно да се справи с обичайните бактерии и микроорганизми. Имунната ни система е изключително сложен механизъм, който си има своите способи за отблъскване на причинителите на болести. Тя действа безотказно, когато се храните пълноценно, спортувате, освободени се от стрес и напрежение. Не всеки организъм обаче е в кондиция и в състояние да се справи с атакуващите го причинители на заболявания, което показва, че е необходимо да се вземат мерки за подсилване на имунитета със съответните подкрепления. Непълноценното и нездравословно хранете води до дефицит, което предполага да се включат витамини за имунна система, с които този недостиг да бъде възстановен.

Здраве за цялото семейство

Плодовете и зеленчуците са изключително богати на витамини, които имат съществен принос в поддържането на имунните сили на тялото и справяне с вируси и бактерии, които са едни от причинителите на грип и настинки през студените месеци. Именно тогава обичайно хората търсят решение в търговската мрежа и разчитат на комплекс от витамини, които да гарантират здраве на цялото семейство. Реалната роля на витамините е да възстановят имунния отговор и доставят на организма веществата, които са необходими за справяне с болести от различен характер.

витамини за имунитет

Главната роля ва витамините за имунна система се фокусира върху:

  • Подобряване на общия тонус на тялото;
  • Намаляване на симптомите на световъртеж;
  • Подобряване на физическата издръжливост;
  • Справяне със симптомите на умора и отпадналост.

Изключително богат спектър от решения ни предлагат търговците, когато стане въпрос за витамини, които влияят благоприятно върху имунната ни система. Ще ви представим някои със съществено ключово влияние в повишаване на защитните сили, които своевременно успяват да укрепят и подсилят организма за да може да се справи с атакуващите ни ежедневно от околната среда патогени:

  • Витамин Ц

Дори децата от детската градина знаят, че това е витамин, който задължително трябва да приемат чрез вкусните плодове. Ролята на витамин Ц е да подпомогне работата на левкоцитите и фагоцитите, които имат съществен принос в борбата с предотвратяването на навлизането на вируси и бактерии в организма. Установено е, че лица, които приемат витамини под формата на хранителна добавка през студените зимни месеци боледуват много по-рядко от инфекции на дихателните пътища. Главната причина за това е, витамин Ц осигурява локална защита на лигавицата. Това е витамина, който се счита за един от най-съществените за повишаване на имунозащитните сили на организма;

  • Витамин Д

На този витамин разчитаме още с раждането си да укрепим силите на организма и да се приспособим към влиянията на околната среда. Освен известен като витамин на растежа Д е сериозен имуностимулатор и известен като хормон на имунната система. Изключително ценен е за работата на редица функции, които протичат в тялото ни;

  • Витамини от групата Б

По – известни са като Б комплекс. Това са изключително полезни витамини, които имат комплексен и цялостен принос за укрепване на здравето. Те не само се грижат за физическото здраве, но и намаляват стреса, балансират емоционалното състояние, което има пряка връзка с издръжливостта на тялото на атакуващите го микроорганизми, бактерии и вируси. Включването на витамините от Б комплекс влияят благоприятно на редица здравословни проблеми и са преки участници в подобряването на метаболитните процеси, протичащи в тялото.

Витамините са важен източник на енергия и ако не се храните балансирано и здравословно е важно да използвате такива под формата на хранителна добавка. Така ще можете да повлияете върху подобряването на състоянието на имунната система и ще сведете до минимум боледуванията.