Защо финансови експерти съветват да направите инвестиция в земеделска земя?

Сложната и нестабилна икономическа обстановка в страната се оказват сериозен проблем за хората които имат свободни пари. Да вложиш средства в банкови депозити е безумие и наистина безсмислено действие. Но пък да потърсиш друг вид инвестиция ,която да ти носи повече доходи е решение, което наистина би се оказало правилно. Знаят ли българите как правилно да инвестират и управляват парите си? Някой от тях да, но повечето се лутат и чудят как да предпазят от поредната инфлация спечеленото с упорит труд. Покупката на жилищен имот, който да се отдава под наем е но с две остриета. Действително имота си е имот, но ако не можеш да го управляваш качествено и ефективно е възможно не само да не спечелиш от него, но дори  ида загубиш. Не са малко онези, които купиха на доста високи цени жилища в морски курорти и дори теглиха кредити за тях. Към днешна дата се оказват длъжници, а имотите им са на стойност доста под тази, която са инвестирали първоначално.

земеделска земя

Има обаче друг тип имоти, в които се оказва през последните няколко години, че е доста по-ефективно и рентабилно да се инвестира. Ако имаше години, през които масово се продаваше земеделска земя на безценица то сега пазара стана доста стабилен и почти няма качествени парцели, в които да се инвестира. Защо е правилно да се направи инвестиция в земеделска земя? Параметрите на една покупка могат да се изчислят като доста добър доход ако съумеете да ползвате земята по най-правилния начин. Никой не ви кара да ставате земеделски производител, а да намерите правилните земеделски площи и да ги отдадете под наем на арендатори. Това е най-лесния начин да изкарате пари от инвестиция в земеделска земя. Риска от загуба тук е минимален, тъй като статистически данни сочат, че има райони, в които цената на декар площ продължава да расте. Затова се изисква доста добра преценка и анализ на условията и параметрите на земеделските земи преди да решите да вложите парите си именно в такива имоти.

Какво трябва да знаете за инвестицията в земеделска земя  за да имате полза и печалба от това вложение? Има доста съвети от финансови анализатори  и инвеститори, които могат да ви помогнат да вземете правилното решение. Но наистина си има правила, които са определящи за това инвестицията ви да бъде напълно оправдана и да останете удовлетворени от крайния резултат.

  1. Когато решите да инвестирате в земеделски площи първо направете анализ на цените в избрания район. Пазара е динамичен, но има райони с плодородни земи, в които земята се търгува скъпо. Но пък ако намерите собственик, който има спешна нужда от пари и е готов да продава то ето ви добра възможност за вложение. Стойността на земята се определя от нейното плодородие, затова дори можете да си направите труда да разучите какви са добивите, колко рента се плаща на декар от арендаторите и други подробности, които ще ви помогнат да пресметнете някой първоначални очаквания за печалба. Не ви съветваме да влагате парите си в земи, които са пустеещи и необработваеми, ако нямане намерение да ги възстановите и обработвате. За пустеещи земи дори да решите да препродавате няма да получите кой знае колко.
  2. Освен популярността и плодородието на района следващото проучване, което е добре да предприемете е относно това дали има някакви екологични проблеми. Едва ли е добра инвестиция в земеделска земя покупката в райони, в които има уранови мини, нефтозаводи, химически заводи и други. Ако е нужно дори вземете проби от почвата и ги анализирайте като това ще даде възможност да се уверите в безспорните качества на земята и нейния екологичен баланс.
  3. Инвестирайте само в земя с добра категория. Това са първа, втора, трета и четвърта. Всяка следваща категория земеделска площ вече показва, че не можете да очаквате кой знае какви добиви поради това, че показателите не са особено приемливи и подходящи за отглеждането на всякакъв вид култури.
  4. Важен показател, че инвестицията е добра е да купувате по-големи парцели. Не си струва да влагате пари в 2-3 декара. Не само, че е нерентабилно, но и ако решите след време да продавате то това ще е доста трудно. Има варианти обаче, независимо от това, че парчетата са малки те да ес окажат добро инвестиционно решение, ако например можете да изкупите останалите около тях и така да се сдобиете се един приличен размер земеделска земя, която дори можете да обедините и това да комасирате. Така имате реална възможност да изискате по-висока цена при продажба, което да е напълно реално с пазара в съответния район.
  5. Да изкарате добри доходи от инвестиция в земеделска земя наистина е възможно. Имайте предвид, че не малко хора, които са останали без постоянни трудови договори станаха доста успешни фермери именно с това, че вложиха спестяванията си в земеделски земи и наистина успяха да развият успешна дейност. Отглеждането на култури е сложен процес, но наистина при желание се постигат много добри резултати особено ако успеете да реализирате някой от проектите подпомагащи с европейско финансиране.
инвестиция

Ако успеете да преосмислете дадените до тук съвети ви гарантираме, че наистина ще спечелите добре от инвестиция в земеделска земя. Дори можем да кажем, че едни от най-богатите хора у нас са именно онези, които притежават хиляди декари площи, които или обработват сами или пък отдават под наем на арендатори. Решението в какво да вложите свободните си пари е изцяло ваше, но действително имотите си остават едни от най-сигурните начини да предпазите парите си от инфлация. Дали обаче жилищните имоти или пък земеделските са по-правилни като избор можете да прецените сами на база до тук изложените обстоятелства и съвети. В обобщение обаче ще направим още една вметка и тя е свързана с това, че какъвто и имот да купувате с цел инвестиция то нека той е качествен, такъв който винаги ще намери купувач, който да пожелае да го купи. Затова е определящо дори земеделската земя да е стойностна и с добри показатели като размер, плодородие, район, в който се намира. А земята винаги ще е на първо място по рентабилност, тъй като това е ресурс, който изхранва населението и доставя много добри възможности за печалба.