Кога е наложително да се ползва апаратура за откриване на течове

Откриването на теч е сложна и трудна задача за водопроводчиците. Ако сте имали неприятни изживявания с подобни битови неволи знаете, че за да бъде отстранен такъв са нужни доста къртачни мероприятия, мръсотия, материални щети, разходи. С въвеждането на технически средства и в сектора ВиК услуги днес модерния и осъвременен вариант за манипулации и коректно локализиране на проблемите става не само бързо, но също така лесно и безразрушително.

Причини и съмнения за скрит теч

Наричат ги скрити, защото не се виждат. Съмненията, които имаме за наличието на теч могат да бъдат провокирани от:

 • Поява на влажни петна по стени, под, тавани;
 • Образуване на плесен и мухъл в определени части на помещенията;
 • Повишено ниво на влажност, което се усеща дори без ползването на влагомер;
 • Кондензиране на влага в определени зони  помещенията;
 • Лъщене на мазилки и облицовки.

Ето ви основните симптоми, че има нещо нередно, което да провокира търсенето на специалисти, които се занимават професионално с откриване на течове с апаратура София.

Основни методи за откриване на течове с апаратура

Почти всяка втора фирма в столицата разполага  арсенал от уреди, които прилага в своята ежедневна работа. За да се намалят и да се избегнат къртачните работи се използват няколко типа апаратура, която дава ефективни резултати за установяване на местоположението на възникналия скрит теч. Такива са:

 • Термокамери;
 • Ендоскопски камери;
 • Влагомери;
 • Микровълнови датчици;
 • Ултразвукови излъчватели;
 • Земни микрофони и много други.

Въобще не е случайно, че апаратите за откриване, които ползват фирмите от София, а и от останалата част на страна са толкова разнообразни. Причините са в това, че всеки теч е специфичен и за да се локализира неговото състояние и местоположение се изисква специфична техника за установяването му. Всъщност скритите течове могат да бъдат не само от ВиК системата и в дома ни, а да касаят покриви, отоплителни инсталации и други. Затова и в помощ на специалистите, които извършват такива ремонтни работи е от съществено значение да разполагат са мащабни и ефективни средства за намирането на източника на влагата.

Ефективни и прецизни уреди за откриване на течове

скрит теч

От до тук изброените апарати, с които се извършва откриването на скрити течове няма как да кажем който от тях дава 100 % гаранция за качествено установяване на местоположението на аварията. В зависимост от това дали става въпрос за вътрешни или външни течове се прилага съответната техника, която спестява на водопроводчиците страшно много време в тяхната работа. Наистина що се отнася до течове в домакинствата термокамерите се оказват особено ефективни, поради това, че дават около 97% точност за определяне на местоположението на теча, както и пътя, който водата си е прокарала за да предизвика сериозни материални щети.

Наемането на специалисти от София, които разполагат с едни от най-високотехнологичните термокамери всъщност е честа практика при покупката на ново жилище. Изненадани ли сте? А не трябва, защото с помощта на тази качествена апаратура освен наличието на скрити течове може да се установи и уязвимите места на топлозагуба от жилището. Така ако има проблем с дограмата можете да го установите веднага.

Колко ще ни струва наемането на специалист с апаратура за откриване на течове

Фирмите в София разполагат с базови тарифи, които прилагат в зависимост от това дали се търси вътрешен или външен теч. Определено цените не са високи и повечето клиенти ги приемат като инвестиция и метод, който да спести пари при предстоящите ремонтни дейности при отстраняването на теча. Ползите от прилагането на специализирана апаратура са огромни, тъй като до минимум се намаляват разрушителните работи и водопроводчиците работят само там, където е локализиран източника, причиняващ влагата в дадена зона в дома или индустриалния обект. От 80 до 200 лева са стойностите на предлаганите такива услуги в столицата и те реално зависят от периметъра, който трябва да се обследва със специализираната апаратура.