Смяната на водомера – колко ще ни струва

Всяка водопроводна услуга си има тарифа. Реално цените се определят от редица показатели, които са свързани с естеството на възникналата авария и спецификата за нейното отстраняване. За да сте сигурни, че няма да платите повече и ще получите гарантирано качествена услуга е нормално да направите обстоен анализ на някои от важните неща, които са свързани с определянето на крайната платима от вас като клиент цена. Днес ще ви разкажем колко би струвала смяната на водомер. Независимо от това ,че това е вид услуга, която не  е толкова често използвана то не се знае в какъв момент може да се наложи дефектиралия водомер да бъде подменен. Готовността за цената, която ще дължите няма да ви доведе до дестабилизиране на бюджета, тъй като ще сте подготвени долу – горе колко бихте дължали на специалистите, които извършват услугата.

Смяната на водомера – изисквания и компетентности

Със сигурност и на вас ви минава през главата мисълта, че като цяло самата специфика и не толкова голяма сложност на демонтажа на стария водомер и свързването на новия с инсталацията и сами бихте провели като ремонт. Но всъщност точно при такива ремонтни мероприятия се оказва, че домакините дори максимално сръчни не биха имали правното основание да представят такъв вид услуга. С две думи дори да сте достатъчно умели с тръбния ключ то няма как да поемете тази отговорност. Причината е в това, че само лицензирани водопроводчици имат право да правят такива манипулации, защото самото премахване на стар водомер и поставянето на нов и фиксирано като услуга, тарифа и вид водомер, който е утвърден и одобрен от фирмата доставчик на вода.

водомер отчитане

Да обобщим:

  • Смяната на водомера се извършва само при сериозни мотиви за това – дефект на водомера или изтичане на срока на експлоатация, предвиден от дружеството доставчик;
  • Услугата се извършва само от лицензирани фирми;
  • Тарифите са конкретизирани и в зависимост от цолажа на водомера средно вървят между 30 и 50 лева;
  • Стойността на водомера като апарат за измерване на количеството разходена вода се определя от неговия вид стандартен или с дистанционно отчитане;
  • Смяната на водомера трае средно около 30 минути в зависимост от сръчността на водопроводчика.

Това е много полезна информация, с която е добре повечето от вас да са запознати преди да предприемат наемане на водопроводчик. За водомери смяна цени няма как да се търси оптимално евтин вариант, тъй като всички лицензирани фирми са утвърдили някакви базови тарифи, които прилагат.

Специфика на подмяната на водомерите

Не е сложно, не е кой знае колко специфично  и трудоемко да се смени водомер. Оказва се обаче, че за да е узаконен водомера няма как друг освен екип  с лиценз да извърши услугата. Предимствата, които получават клиентите съобразно смяната на водомерите е в това, че:

  • Цените са достъпни;
  • Спазват се конкретни правила, валидирани от дружеството доставчик, които включват изготвянето на протоколи за демонтажната и монтажната услуга както и узаконяването и пломбирането на водомера;
  • Клиента не се ангажира с време е и други разходи, а изцяло се възлага на водопроводната лицензирана фирма провеждането и документалното оформление, съпътстващо подмяната.

На фона на извършените действия от страна на фирмата, предлагаща ВиК услугата подмяна на водомер е важно да се отбележи, освен ниските тарифи и качество на проведените демонтажни и монтажни работи домакинствата получават и гаранция както за труда така и за самия измервателен уред.

Правилно е да се възложат такива действия на отговорните лица. В крайна сметка е по-добре да си платите цената 35-45 лева отколкото да се ангажирате и да правите излишни разходи. Друг съществен момент в случая, който е важно също да отбележим е това, че цените са еднакви във всички краища на страната. Качествената и компетентна смяна на водомерите е гаранция за коректни сметки и спокойствие при ползване на вода за бита.