Защо витамините и минералите са толкова важни за нашето здраве

Човешкия организъм е сложна система, която за да функционира правилно се нуждае от много минерали и витамини. Без правилното количество редица органи не биха функционирали в норма, което е повод периодично да следим за недостиг на някои от тях, чиито дефицит да бъде навреме овладян с цел предотвратяване на редица пагубни заболявания. А едни от сезоните, в който се препоръчва да бъдат използвани витамини и минерали е есента. Сигурно не знаете, но точно това е периода, в който се наблюдава едно изчерпване на ценни за здравето ни минерали и витамини, което реално е повод да се включат в дневното меню хранителни добавки, които са богати на установените липсващи за организма ни. Днес ще ви запознаем с едни от основните комплекси, които се препоръчват като средство за повишаване на имунитета както и подобряване на физическата издръжливост на тялото към простудни и вирусни болести.

Витамините и минералите като жизненоважни вещества за човешкия организъм

Има витамини и минерали, които не могат ефективно да се набавят с балансирано здравословно хранене, което реално налага да използваме добавки, които да се приемат допълнително като дневна доза.

За да бъдат ефективно и правилно функциониращи органите в организма те се нуждаят от стимуланти като протеини и ензими. А те от своя страна се синтезират от конкретно количество минерали и витамини, което идва да покаже, че при дефицит е нужно да си ги набавим като по този начин се оказва благоприятно въздействие върху здравето.

Всички минерали и витамини се отличават със своите особености и характеристики. Това, че има толкова много познати в природата идва да покаже само една – имаме реална необходимост от тях за да водим пълноценен и здравословен начин на живот.

Какво са витамините

Дори децата са наясно, че за да са здрави е необходимо да хапват повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамини. Витамините се делят на две основни категории:

Витамини
 • Водоразтворими;
 • Разтворими в мазнини.

Лекари светват да внимавате с мастноразтворимите витамини, тъй като при тях може да се получи така нареченото предозиране, поради факта, че са по-трудно разтварящи си и то в определена среда. Това, което е важно да се знае за този вид витамини е, че те остават за по-дълго време в организма. Точно обратното е положението при водоразтворимите. Те са лесни за усвояване, бързо се изчерпват и се разпространяват много бързо достигайки до съответните органи, чиито функции стимулират и контролират.

Витамините са толкова важни за нашето здраве, но за жалост тялото ни няма способността да си ги възпроизвежда и именно поради това е важно да си ги набавяме чрез балансирано хранене и добавки. Едни от най-важните витамини, които са нужни за доброто ни здраве са:

 • Витамин D (слънчевия витамин);
 • Витамин К;
 • В комплекс;
 • Витамин С и други.

Какво са минералите

Микроелементите, които се грижа за здравето ни – така накратко можем да опишем минералите, от които се нуждае тялото ни за да функционира. Минералите са важни за имунитета, те в комбинация с витамините осигуряват нужните хранителни вещества на клетките и подпомагат множество функции в човешкото тяло.

Независимо от това, че не са много количествата от конкретни минерали, от които се нуждаем дневно то липсата им може да доведе да поява на нестабилност и нарушена функция на органи и системи.

Това, което е нужно да знаете за минералите е, че някои храни могат да окажат влияние върху тяхното усвояване, така че винаги четете листовката на добавката, която смятате да приемате.

Роля:

 • Участват в преобразуването на храната в енергия;
 • Подпомагат мускулното съкращаване;
 • Укрепват имунитета;
 • Грижат се за сърцето и мозъка;
 • Регулират кръвното налягане и кръвната захар;
 • Укрепва скелета.

Не позволявайте да се стига до дефицит на витамини и минерали, защото от това зависи вашето здраве, тонус, психична и физическа стабилност.